Oprawa firmowej imprezy: różne formy catering’ów

Cechą charakterystyczną każdej szanującej się imprezy firmowej jest przygotowanie cateringu dla gości. Zadanie to można powierzyć osobie pracującej wewnątrz firmowych struktur, ale najwygodniejszym rozwiązaniem będzie zlecenie przygotowania cateringu specjalnej firmie zajmującej się tym profesjonalnie. Dziś absolutnie znalezienie właściwego przedsiębiorstwa oferującego catering dla firm nie powinno stanowić większego problemu. Tego rodzaju przedsiębiorstwa działają właściwie już wszędzie i są w stanie w krótkim czasie zorganizować cateringi nie tylko na imprezy firmowe, ale także rodzinne, prywatne, do jakich zaliczymy między innymi wesela, urodziny, imieniny, wszelkie uroczystości rocznicowe. Wystarczy wpisać w dowolnie wybranej wyszukiwarce pojęcie „catering”, a w jednej chwili zostaniemy zarzuceni całą gamą ofert. Wybierać ze wszystkich nie jest łatwo. Czasem decyduje czynnik cenowy usług, innym razem wpływ mieć może urozmaicone menu. Nie ma jednej metody na to, jak stworzyć imprezę z cateringiem zasługującym na ocenę celującą. 

catering firmowy
catering dietetyczny i firmowy

Stół jest ważny. To co na nim – najważniejsze

Organizując catering dla firm oraz całą oprawę stołu, musimy pamiętać, że nie w każdych warunkach da się zorganizować krzesła czy fotele siedzące. Najlepszym rozwiązaniem jest więc stół szwedzki, przy którym każdy sam chwyta za talerzyk i sztućce, nakładając sobie przy tym to, co najbardziej wzbudza jego apetyt. Podobnie z herbatą oraz kawą. Duże, blaszane termosy z kranikami umożliwią samodzielne nalewanie napojów do filiżanek. Koniecznie trzeba zadbać o to, aby zastawa na stole była jednolita, najlepiej postarać się o klasyczną, białą. Stół powinien być nakryty dyskretnie, ale elegancko. Na pewno dobrym rozwiązaniem będzie biały, rozłożysty obrus. Podkreśli elegancję chwili. Przekąski serwowane na stole mogą mieć różną postać. Ważne, by były lekkie i przyciągały wzrok gości swoim apetycznym wyglądem. Kanapki z wędliną lub w wersji wegetariańskiej można podać na rozłożystych tacach. Barszcz lub inna zupa znaleźć się może w dużej wazie, z której każdy będzie sobie mógł nalewać zupę do miseczki. 

Coś pysznego na uroczyste okazje

Przedsiębiorstwa oferujące catering dla firm właściwie obecnie prześcigają się w pomysłach. To gwarantuje przecież stałe usługi dla danego klienta, pod warunkiem, że jest on zadowolony ze współpracy. Nie da się ukryć, że my, Polacy, bardzo lubimy nawet w czasie uroczystości oficjalnych spożywać potrawy nawiązujące do tradycji naszej kuchni. Sałatka ziemniaczana na imprezach firmowych potrafi być prawdziwą gwiazdą, podobnie rzecz ma się z jajkami w majonezie, a nawet bigosem – są też takie przypadki. Z deserów bardzo smakują gościom wszelkie odmiany ciast, na czele z sernikiem, makowcem oraz biszkoptami z galaretką. Kawa czy herbata zawsze lepiej smakuje, gdy ma się pod ręką jeszcze coś słodkiego. Czasami sprawę rozwiązują ciasteczka w polewie czekoladowej lub zwykłe, kruche herbatniki. Dla ważnych gości jednak warto postarać się o coś lepszego i bardziej wykwintnego. 

Aranżacja stołu na catering

Stół na catering dla firm nie powinien być nadmiernie ukryty. Skoro zapraszamy do niego gości, trzeba zadbać o to, aby swoim widokiem i prezencją zachęcał do tego, aby doń podejść. Wszelkie aranżacje świetlne z pewnością przysłużą się temu, że od stołu nie będzie można oderwać wzroku. Czasami dostawiona do stołu lampa wpływa na to, że potrawy, przekąski i napoje są lepiej widoczne, a przez to jeszcze bardziej apetyczne. Wszystkie ciepłe potrawy, w postaci zup czy nawet dań mięsnych, powinny być podawane w naczyniach z przykryciem. Dzięki temu nie będą stygły zbyt szybko i każdy gość będzie miał okazję skosztowania czegoś na ciepło. Nic nie irytuje bardziej od dotarcia do stołu w momencie, gdy wszystko, co się na nim znajduje jest zimne. Chłodne przekąski smakują tylko wtedy, gdy są takie w założeniu, a nie wtedy, gdy wystygły. Przy zaaranżowanym stole trzeba poruszać się z gracją, aby nikogo niechcący nie potrącić i nie rozlać na bieli obrusu sosu lub nie poplamić go innym specjałem przez własną nieuwagę. 

Montaż i demontaż stołu z cateringiem

Dobrze, jeśli montaż i demontaż stołu z cateringiem należeć będzie do obowiązku firmy zatrudnianej z zewnątrz. Wtedy organizator spotkania firmowego ma jeden, ale dość rozbudowany obowiązek mniej. Stół jako mebel wypożyczyć można na miejscu z hotelu, w którym organizuje się uroczystość. Nie zmienia to faktu, że są firmy cateringowe, które same dowożą także rozkładane stoły. Zdarza się i tak. Stół z poczęstunkiem nie może być aranżowany na ostatnią chwilę. Powinien on stać w wyznaczonym miejscu już na kilkanaście minut przed planowanym spotkaniem. Na liczniejsze imprezy firmowe, gdzie gośćmi bywa nawet kilkadziesiąt osób, przygotowuje się specjalne strefy na catering dla firm, składające się z całych rzędów stołów suto zastawionych potrawami wszelkiego rodzaju. Są to przedsięwzięcia zlecane profesjonalistom w swojej branży. Na obsługiwaniu imprez od strony cateringowej są oni w stanie zarabiać nawet kilkadziesiąt tysięcy rocznie!